Eiwitten

Voedingsmiddelen kennen macro- en micronutriënten. Macronutriënten leveren energie. Macronutriënten leveren energie. Deze energie kennen wij als kilocalorieën of kilojoules. In dit artikel lees je alles (nou ja, bijna alles ) over eiwitten.

Balans tussen koolhydraten, eiwitten en vetten is het belangrijkste element van succes in jouw afval traject.

In een gezond voedingspatroon krijg je de volgende drie macronutriënten binnen in de volgende aanbevolen verhoudingen:

Koolhydraten 55%
Vetten 25-30%
Eiwitten 15-20%

Deze percentages gelden voor een gezond volwassen persoon met een “normaal” bewegingspatroon. Een normaal bewegingspatroon wil zeggen, iedere dag zeker een half uurtje beweging in de vorm van wandelen, fietsen, huishouden e.d. wel of niet aangevuld met 1 of 2 keer per week sport.

Wijkt jouw gezondheid of bewegingspatroon hiervan af reken je met andere waarden. Ook voor kinderen gelden andere verhoudingen.

Wanneer één groep voedingstoffen (macronutriënten) overheerst raakt je stofwisseling uit balans en kan je aankomen. Of je valt niet af.

Koolhydraten 55%
Vetten 25-30%
Eiwitten 15-20%

Voor met name je spieren zijn eiwitten van belang. Ze zorgen voor de opbouw en het herstel van je spieren. Je kent vast wel het beeld van een topsporter die een glas met rauwe eieren naar binnen giet.

Ja, nou, dat gaan wij dus niet doen…

Wanneer mensen gaan sporten in combinatie met een dieet maken ze vaak ook gebruik van eiwit-shakes. Dit is dan aangeraden in de sportschool of ze hebben het ergens gelezen.

Echter, het is zeker niet altijd nodig om extra eiwitten toe te voegen wanneer je al gewend bent aan een eiwitrijk voedingspatroon.

Afhankelijk van hoeveel en hoe vaak je sport is het wel of niet noodzakelijk om extra eiwitten te nemen in de vorm van eiwitpoeder of repen.

Een voorbeeld uit de praktijk. Iemand eet kaas op z’n brood, een flinke bak yoghurt voor ontbijt, een goed stuk vlees bij het warme eten en vult de maaltijd salade aan met nootjes, een ei en tonijn dan zeg je toch dat dit gezond is. Echter bij elkaar opgeteld zal je zien dat diegene hiermee ver boven de aanbevolen percentage eiwitten uitkomt.

De verhoudingen tussen de macronutriënten kloppen niet meer. Dit kan er al voor zorgen dat je niet afvalt. Al je sportpogingen ten spijt. Een correcte verhouding zorgt namelijk ook voor balans in je hormoon huishouding.

Met name bij vrouwen in de overgang met een disbalans in de hormonen zie ik dat afvallen vaak moeizaam gaat.

Wanneer één groep macronutriënten overheerst raakt de balans in je stofwisseling weg en kan je aankomen. Of juist niet afvallen. Het realiseren van een gemiddelde balans tussen koolhydraten, eiwitten en vetten is een belangrijk element van jouw afval traject.

Ben je klaar voor het technische stuk? Komt ’t :

Eiwitten zorgen onder andere voor de opbouw van spieren en zijn daarmee zeer belangrijke bouwstoffen. Je lijf bestaat voor ongeveer 17% uit eiwit. Veel daarvan zit in je spieren.

Niet alle eiwitten zijn even bruikbaar voor ons lichaam. Hoe bruikbaar een eiwit is hangt af van de kwaliteit. Er zijn volwaardige en, je raadt het al, onvolwaardige eiwitten. De onvolwaardige eiwitten hebben gebrek aan aminozuren maar daar gaan we hier nu verder niet op in. De rest van dit artikel gaat over volwaardige eiwitten.

Dan hebben die volwaardige eiwitten nog een dingetje.

Ze hebben namelijk een hoge of een lage biologische waarde. Ja ja, het is zo makkelijk nog niet, vind ik zelf tenminste …

De eiwitten die het meeste lijken op de lichaamseigen eiwitten zijn van hoge en die er het minst op lijken van de laagste biologische waarde. Even kort door de bocht: dierlijke eiwitten zijn hoger in waarde dan plantaardige eiwitten.

Het combineren van bepaalde voedselgroepen met elkaar kan er voor zorgen dat eiwitten met een lage biologische waarde alsnog als hoge waarde gecategoriseerd kunnen worden. Je lichaam kan er dan beter gebruik van maken zeg maar.

Oké, maar hoeveel eiwitten heb je nu nodig om gezond te zijn, spiermassa te behouden en niet aan te komen? Vaak wordt er aangehouden dat je 0,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig zou hebben. Dat komt neer op zo’n 56 gram eiwit voor iemand van 70 kilo.

De meesten van ons zitten daar ruim overheen.

In het voorbeeld hierboven heb ik het over een salade met zowel noten, als ei, als tonijn. En zo gek klinkt dit je vast nog niet in de oren. Toch is het een overdaad aan eiwitten.

Samengevat: ben wijs met eiwitten. Laat je niet direct verleiden tot het gebruik van supplementen wanneer je begint met sporten. Kijk eerst goed naar je eigen eetpatroon om te bedenken of dit voor jou nodig zou zijn. Kijk dan naar het soort eiwit dat je wilt nemen. Dierlijk of plantaardig.

Hoe zit dit bij jou?

Ben jij een echte eiwiteter? Iedere dag een extra shake of eet je steevast een eitje bij ’t ontbijt? Val je goed af?
Mij helpt het enorm om fabels van feiten te kunnen scheiden. Om meer kennis te hebben over voeding waardoor ik beter begrijp wat ik nodig heb en wat het voor mijn lichaam doet.

Zodat ik dat wat ik at ook in mijn voordeel kan laten werken.

Er is een samenvatting van de drie artikelen: koolhydraten, eiwitten en vetten. Zo heb je alle informatie makkelijk bij elkaar.
Je mag hem gratis aanvragen, ik stuur hem je toe!

Factsheet Macronutriënten

Je houdt vast niet van spam? Ik ook niet! We gaan zorgvuldig met je gegevens om.


ik hoor graag van je, laat je een reactie achter?

Plaats een reactie