Dieet wijzer: welk dieet past bij jou

Je bent al lang op zoek naar het ideale dieet voor jou. Dat vol te houden valt en waarmee je snel en makkelijk afvalt. Intussen ben je er wel achter dat er geen wonderdieet bestaat.

Test hier welk dieet het best bij jou past:

Hoe meer zelfkennis, hoe passender je dieet.

Vaak beginnen we gewoon. Met iets dat je al eerder deed bijvoorbeeld. En dan kom je erachter dat het niet meer zo succesvol is als eerst. Je valt er niet mee af. Je houdt het niet meer vol. Het lijkt alsof het je niet meer wil lukken terwijl eerder het zo goed ging.

Dat komt heel waarschijnlijk omdat het gekozen dieet niet meer bij je leefstijl past. Je hebt misschien ander werk, of juist geen. Een dieet is slechts een leidraad naar de veranderende leefstijl die je wilt. Het briefje waar op staat wat je mag eten is niet het doel. Maar als het niet klopt in je huidige leven dan wordt het wel een blok aan je been!

Test dus eerst welk plan voor jou het beste werkt. Hoe ga je het aanpakken? Welk eetplan hoort daar bij. Wat is er voor nodig om jouw nieuwe leefstijl in te passen in je huidige leven.

Door de vragen hieronder te beantwoorden krijg je hier duidelijkheid over.

Daarmee heb je de kennis in huis om jouw plan uit te voeren en te slagen!

De stappen in dit boek, gecombineerd met onderstaande test zijn het antwoord op jouw vraag Welk dieet past bij mij? De test heeft als doel vast te stellen wat afvallen voor jouw betekent.

Na het beantwoorden van de volgende vragen heb jij een blauwdruk van je lijnleven. Je weet dan waar je sterke en zwakke punten zitten. Hier zoek je dan jouw dieetvorm bij.

Door deze blauwdruk te maken weet je precies waar je valkuilen zitten. En zo hoef je niet het bijltje er bij neer te gooien als het even tegen zit. Een gewaarschuwd mens telt voor twee tenslotte.

Gun jezelf echt even de tijd om de vragen uit de test te beantwoorden! Schrijf ze ergens op!


Hoofdstuk 1 – Medisch

 • Heb je medische klachten die het afvallen in de weg kunnen staan? Denk hierbij aan hoge bloeddruk, veel stress, hoog cholesterol, diabetes 1 of 2.
 • Gebruik je medicatie?
 • Heb je medische beperkingen waardoor je niet goed kunt bewegen of aan een (rol-)stoel gebonden bent?
 • Zijn er andere medische klachten waardoor jij denkt dat afvallen voor jou moeilijk is?
 • Heb je een voedselallergie of intolerantie?

Hoofdstuk 2 – Gezinssituatie

 • Zorg je voor anderen of alleen voor jezelf?
 • Heb jij of een van je gezinsleden een specifieke voedselovertuiging waardoor je of de ander bepaalde producten niet wil of mag eten?
 • Heb jij of een van je gezinsleden een hobby die bepalend is voor de dagindeling van het hele gezin?
 • Ben je mantelzorger of heb je andere bezigheden die jouw planning adhoc in de war kunnen gooien? B.v. oproepdiensten.

Hoofstuk 3 – Ritme

 • Heb je regelmaat in je leven of werk je bijvoorbeeld in wisseldiensten?
 • Ben je veel van huis of onderweg? Verblijf je vaak in hotels bijvoorbeeld?
 • Ben jij iemand die zelf lunch en tussendoortjes kan meenemen? Past dit in jouw werk- of dagritme?
 • Heb je financiële zekerheid?

Hoofdstuk 4 – Koken en boodschappen

 • Kook jij zelf je maaltijden of doet iemand anders dat voor jou?
 • Doe jij zelf de boodschappen?
 • Eet je regelmatig?
 • Wat vind je van koken?
 • Zijn er dingen die je graag of juist minder graag eet?

Deze lijst kan je zelf nog uitbreiden met vragen die voor jouw persoonlijke situatie van toepassing zijn. Hoe meer inzichten je krijgt over hoe je leven er op het gebied van voeding, koken, eten uitziet, hoe beter!


Waarom wil je deze vragen beantwoord zien?

Medisch:
Medische klachten kunnen het afvallen behoorlijk dwarsbomen. Heb je klachten en gebruik je hier ook medicatie voor? Vraag dan aan je arts of er bezwaren kleven aan het volgen van een calorie beperkend dieet.

Daarnaast zal je je er bewust van moeten zijn dat de weegschaal maar langzaam resultaat laat zien.

Je bent misschien teleurgesteld bij het wekelijks wegen.

Toch zal ook jij afvallen, alleen jouw lichaam heeft meer tijd nodig.

Je hoeft handdoek niet in de ring te gooien, het komt goed!


Gezinssituatie:
Veel cliënten die bij mij starten realiseren zich in beginsel niet in welke mate zij zich aanpassen aan hun omgeving in plaats van andersom.

Heb jij een gezin, een veeleisende baan, een partner wiens werk altijd voor gaat? Dan is het zaak om jouw dieet goed voor te bereiden.

Volg je een dieet waarin je iedere avond ingewikkelde recepten moet koken? Is dit dan wel vol te houden in jouw leven? Alleen nog maar biologisch of glutenvrij? Wat vind jouw gezin hiervan?

Of andersom? Jij of een van je gezinsleden heeft een allergie, is hier ruimte voor in jouw dieet?

Want hoezeer je ook denkt dat je het alleen doet, jouw afvallen is van invloed op je omgeving en andersom.

Maak je omgeving passend is een van de gouden regels uit het e-book dat je bovenaan deze pagina hebt gedownload.

Als je het e-book nog niet hebt gedownload, doe dit dan nog even.
Er staan hele handige tip en adviezen in!

Kookt jouw schoonmoeder altijd afhaal Chinees?

Plan dit dan in je eetschema in. Of vraag haar dat niet meer te doen. Linksom of rechtsom, je zal er rekening meer moeten houden wil jij niet onverwachts voor keuzestress komen te staan.


Ritme:
Werk, gezin, hobby’s, mantelzorg, vrijwilligerswerk. Het leven gaat gewoon door. En jouw dieet staat daar niet los van. Sterker nog. Het staat er middenin.

Aangezien je dieet geen project moet zijn maar een verandering in je leefstijl zal je dus zicht moeten krijgen op welke factoren jouw dieet kunnen beïnvloeden.

Wanneer je dit weet kan je hier omheen plannen. Dit houdt misschien in dat je niet iedere dag even gezond kan eten als je wilt. Gewoon omdat jouw leven hier niet helemaal op ingericht is.

Slenteren over de markt of bestel jij je boodschappen liever online? Allebei oké! Als je maar weet wat er bij je past!

Dit is toch niet erg? Tenminste, als je de verwachting over het resultaat van de weegschaal wat bijstelt. Je kunt niet verwachten dat je een kilo in de week afvalt als de omstandigheden dit niet toelaat.

Die omstandigheden hoeven dus ook niet voor schuldgevoel te zorgen. Ze zijn ingepland. Niets om je zorgen over te maken. Je valt heus af. Alleen duurt het iets langer. Geeft niets, je hoeft niet op te geven!


Koken en boodschappen:
Een dieet met vooruit opgestelde weekmenu’s lijkt vaak heel handig. Vraag jezelf eens af: lust je de recepten wel? En vind je het wel leuk om te koken? Als je niet kunt of wilt koken of je hebt er helemaal geen tijd voor, zorg dan dat je dit niet hoef te doen.

En wat vinden de andere gezinsleden ervan? Helpen ze je met koken en de boodschappen?

Zoek een dieet uit waarbij je alles in de supermarkt om de hoek kan kopen als dit voor jou het beste werkt. Speciaalwinkel in, speciaalwinkel uit niet per se als je dit niet leuk vindt of kan betalen. Lijnen hoeft niet duur en ingewikkeld te zijn. En je hoeft er al helemaal je leven niet voor op z’n kop te zetten.


Dit zeggen jouw antwoorden

De voedingstrends schieten de pan uit. En dat is prima. Zolang het bij je past. Uitvoerbaar is in je leven. Je dieet moet bij jou passen. Bij je karakter. Bij je huidige leven!

Hoe vaak nemen we ons voor te veranderen? En hoe vaak lukt dit ook?
Nee, ik ga vanaf vandaag echt mijn vuile sokken in de mand gooien…

Kijk voor je dieet niet naar hoe je dénkt dat je het wel zou kunnen doen.
Kijk naar hoe je het kan doen en wat praktisch haalbaar is.
Stel je verwachtingen bij en realiseer je dat afvallen geen project is.

Het ideale dieet? Dat is het dieet waarbij jij voldoende eet, eet wat je lekker vindt, op de manier die in jouw leven past.


Wil je de antwoorden op jouw vragen eens met me bespreken? Om te zien of ik je in een vrijblijvend gesprek nog iets verder op weg kan helpen? Laten we dan kennismaken. Ik help je graag verder:

kennismaken

Het allerbelangrijkste bij het kiezen van de vorm van je dieet is dat je geen voedingsgroepen weglaat. Eet alles! Eiwitten, vetten, koolhydraten, je hebt het allemaal nodig! Laat je een van deze drie voedingsstoffen weg val je op de lange termijn altijd weer terug.

Wil je meer leren hoe je voldoende eet en hiermee succesvol afvalt?

Lees dan hier hoe het zit met calorieën, eiwitten, vetten en koolhydraten en waarom deze zo belangrijk zijn om je dieet vol te kunnen houden.

Als je meer energie (calorieën) binnenkrijgt dan dat je nodig hebt slaat je lijf deze ergens op. En het liefst op je buik, billen, benen… Zaak dus om goed te weten hoeveel calorieën voor jou ideaal zijn om af te vallen.


Zomaar een dagmenu van 800 of 1500 Kcal gaan volgen is niet per se het beste idee. Het kan zijn dat je je zo te weinig eet. Wanneer je te weinig eet gaat je lichaam in de overlevingsstand en komen alle verloren kilo’s er op termijn dubbel en dwars bij.

Plaats een reactie