Goed zo, je bent 2 pakjes boter afgevallen…

Goed zo, je bent 2 pakjes boter afgevallen…

Ik ben 6 jaar oud en de schoolarts kijkt me triomfantelijk aan. Ik leer hier al jong dat eten mijn vijand is. Mijn overgewicht mijn straf. Vanaf dat moment ben ik ruim veertig jaar op dieet…

Pillen, poeders, shakes, soepen, Weight Watchers, Atkins, Herbalife, diëtistes, sportscholen en personal trainers. Ik heb het allemaal gedaan, ik heb ze allemaal gezien. En geen van alle was succesvol of van lange duur.

Keer op keer geef ik op of val ik terug in hetzelfde ongezonde eetpatroon. Het lijkt wel of met iedere poging de succesfactor minder wordt. Soms hou ik het maar een week vol. Tot het moment dat van het idee aan een dieet alleen al ik eetbuien krijg die dagen aanhouden.

Afvallen en aankomen, jaar in jaar uit.

Ik ben Gusta de Jong.

Gewichtsconsulente, afvalcoach en ervaringsdeskundige op het gebied van (over-)leven met Obesitas.


Daar op die dag, zo rond m’n zesde levensjaar, daar bepaalde de schoolarts mijn strafmaat. Jarenlang heb ik mezelf afgestraft. Wat vond ik mezelf een loser. Want he, hoe moeilijk is het nou. Ik kon niet eens een dieet volhouden.

Wanneer ik voor de zoveelste keer ruim boven de 100 kilo weeg beland ik in een zware depressie en sluit me van alles en iedereen af. Op een dag besef ik me dat het zo niet langer kan.

Ik zoek hulp en onder begeleiding van heel team specialisten onderga ik een ingrijpend verander traject. Een traject dat mede ondersteund wordt door een maag-verkleinende operatie.

Oh wat had ik dit traject vele jaren eerder willen doen! Dan was mij vele jaren van hartzeer, eenzaamheid en onzekerheid bespaard.

Dat ik fysiek en mentaal sterker dan ooit word bewijs ik door in 2018 deel te nemen aan een sponsorreis voor het goede doel. Fietsen in de bergen van Vietnam tegen kindhuwelijken.

Ik heb meer dan dertig jaar niet meer gefietst maar wil dit doen en besluit er voor te gaan. Ik regel een fiets en ga er op uit. Oefenen, trainen, conditie en spieren opbouwen.

Dus na een vele maanden intensief trainen in het vlakke Nederland, reizen we af. In zes dagen tijd fiets ik 425 kilometer in de bergen van Noord Vietnam. Nooit had ik gedacht dat ik tot zoiets in staat zou zijn!


Wat je over mij moet weten

Omdat ik weet hoe het is om te (over-)leven met Obesitas weet ik hoe jij je voelt. En dat merk je aan de manier waarop ik met je omga. Liefdevol met een vleugje pit.

Bij mij gaat het er om dat je je volledig in zet. Smoesjes prik ik doorheen en maak ik korte metten mee. Je hoort van mij precies wat ik denk dat er aan de hand is. Ik ben een Ram, gepassioneerd en soms met wat weinig geduld. Dit maakt mij niet altijd aardig maar wel altijd eerlijk.

Anderen omschrijven mij als: betrokken, uniek, empathisch, kundig, oprecht, toegankelijk, positief en motiverend.

Wat is typisch Gusta?

Ik kan uren over eten praten en recepten schud ik zo uit mijn mouw.

Mijn humor kan soms wat scherp zijn en ik lach altijd zelf het hardst om mijn eigen grappen.

Ik ben eerlijk en direct maar zéker niet ongevoelig!

Er staat impulsief op mijn voorhoofd.

Ik ben altijd in voor een groot avontuur.

Het woord zondigen komt niet in mijn woordenboek voor.

Mijn levensmotto is:
today is where your book begins!

Mijn visie op afvallen?

  • Lijnen is niet het overleven op rauwe worteltjes. 
  • Je moet juist eten om af te vallen. Met de nadruk op juist.
  • Jouw motivatie komt van binnenuit maar kan vervagen.
  • Motivatie en wilskracht gaan hand in hand.
  • De cijfers op de weegschaal zijn maar een getal.
  • Zelfkennis is key en afvallen doe je met je hart.

Leer wat jouw lichaam nodig heeft en je valt af. Is het makkelijk? Nee.
Is het te doen? Zéker!

Durf jij een kennismaking aan?

Let's talk

Ik kijk uit naar je reactie!